🧁PEKA KOLAČKOV🧁


Da ne boste mislili, da cele dneve samo ustvarjamo in si izmišljujemo kakšne igrače bi naredili. Naši dnevi so popolnoma »normalni« (karkoli že to pomeni).
Se vam tudi mogoče v zadnjih tednih dogaja da so otroci neprestano lačni? Imam občutek da glavna tema pogovoro hrana, hrana in hrana. Pri nas sta najpogostejši vprašanju: »Kaj imaš za jest? Kdaj bomo jedli?« tako da veliko časa preživimo v kuhinji.
Mala dva oba zelo rada pomagata pri kuhanju in peki ter sta pri tem tudi sama vedno aktivna. Vsak dobi svojo nalogo, seveda primerno njuni starosti in razvoju, ki jo vedno z veseljem opravita. Najrajši seveda pomagata pri peki in pripravi različnih slaščic, največje veselje pa jima pa je priprava in peka muffinov oz. pri nas rečemo kolački.
Danes smo se lotili peke borovničevih muffinov. Zakaj borovičevi? Zato, ker smo imeli v skrinji še nekaj zmrznjenih borovnic in jih je bilo potrebno porabit. Vsak dobi svoj pladenj za kolačke, katerega obloži s papirnatimi modelčki. Super naloga za razvoj fine motorike, saj niso vedno lahko dobiti za narazen. Nato sledi tehtanje, seveda z mojo pomočjo, skupaj ugibamo koliko mora še notri, gledamo številke na tehtnici, itak preveč stresemo v posodico in nato potem odvzemamo. Sledi »metanje« sestavin v mikser. Zakaj »metanje«? ker se seveda mudi čim hitreje narediti kolačke da bodo kmalu za jest. Sledi polnjene modelckov z maso. Starejšim otrokomo brez težav lahko prepustimo da to balogo opravijo sami. In nato gredo pladnji v pečico, seveda s predhodnim dogovorom čigav pladenj je na vrsti prvi. In še najtežji del: čakanje da bodo muffini pečeni. Najdaljşih 25 minut v celem dnevu😂.

Prilagam še recept po katerem smo delali kolačke.

Recept za MUFFINE
4 jajca (ker imamo doma alergika namesto jajc uporabim lonček sladke smetane)
280g sladkorja (jaz dam 200g, ker mi je drugače presladko)
280g moke
120g masla ali margarine
10 žlic mleka
3 žlice olja
2 vanili skadkorja
1 pecilni prašek
Sadje po želji (maline, borovnice, jabolka,…)

Postopek:
Najprej penasto umešamo rumenjake, maslo oz.margarino, polovico slaskorja in vanili sladkor ter dodamo še olje in mleko.
Počasi dodajamo moko s pecilnim praškom.
Posebej stepemo beljake in preostalo polovico sladkorja, nato dodamo to zmes v pripravljeno maso.
Maso vlijemo v papirnate modelčke in potresemo s sadjem.
Pečemo približno 25-30 minut na 170℃.

Ostanite zdravi! Ostanite doma!
Vaša MAMA LAMA Nataša