Igrive minutke RISTANC


Potrebujemo

  • kreda za risanje po asfaltu ali palica za risanje po zemlji ali pesku
  • kamenček za metanje

 Na tla narišemo ristanc s šestimi kvadratnimi polji in s sedmim polkrožnim poljem nad zadnjima kvadratoma.

Najprej vržemo kamen v prvo polje in skočimo vanj z eno nogo ter poberemo kamen. Nato se obrnemo in skočimo iz ristanca. Na vržemo kamen v drugo polje. Z eno nogo skočimo najprej v prvo in nato v drugo polje, poberemo kamenček in se vrnemo po isti poti nazaj.

Ko končamo z vsemi polji, se začne drugi krog igre. Tokrat skačemo ves čas po eni nogi in s sprednjim stopalom porivamo kamenček skozi vsa polja.

Igra se po navadi zaključi s slepo hojo po poljih. Soigralci glasno spodbujajo »slepega« ob pravilnem stopanju z »Am-salam«, ob napaki pa s »Pršut« ali »Mortadela«.

Nekaj čisto malega o ristancih….

Ristanci so starodavna igra, ki ne zahteva veliko pripomočkov, niti veliko prostora.

Po svetu obstajajo številne verzije teh iger. V neki raziskavi v San Franciscu leta 1955 je zabeleženih 19 različnih variant. Starodavna igra je preživela stoletja, saj jo najdemo vrisano v tlaku antičnega foruma v Rimu. V Angliji jo poznamo kot Hopscotch, Franciji pod imenom Marelles, v Nemčiji kot Tempelhüpfen in v Indiji kot Ekaria Dukaria. Najdemo jo tudi v Rusiji, Skandinaviji in na Kitajskem. Po Evropi se je razširila s širjenjem rimskega cesarstva, ko so legije gradile tlakovane ceste, ki so bile kot nalašč za to igro.

Pri nas je udomačen izraz Ristanc, ki je sestavljen iz besede tanc, kar pomeni ples in ris kot zaris v tla. Torej pomeni v tla zarisana podoba za poskakovanje ali tancanje.

Več idej za igro in ustvarjanje najdete na našem FB in IG profilu.

Razvijajmo domišljijo jutrišnjega dne!

Poskrbimo, da bo otroštvo kreativno in igrivo!

Nataša