Ustvarjalne minutke BOŽIČNI CIMETOVI OKRASKI


Potrebujemo:

  • 2 skodelici moke
  • 1 skodelica soli
  • cimet (po občutku)
  • do 2 skodelici tople vode

V posodi zmešamo moko, sol in cimet. Količino cimeta določimo sami, najbolje nekje med 1 jedilno žlico do 1.5 skodelice – odvisno kako močno želimo da diši in kako temno testo želimo dobiti. Vse skupaj dobro premešamo.

Nato dodamo vodo. Pri tem bodimo pozorni, da vodo zmesi dodajamo postopoma, sicer lahko dobimo žmohtno »packarijo« (kar sicer otrok pri igri verjetno ne bo motilo, če pa želimo oblikovati božične okraske bo to nemogoče). Količina dodane vode je odvisna od tega koliko cimeta smo dodali. Ko dobimo gladko testo, lahko začnemo z igro in oblikovanjem.

Če se odločimo, da ne bomo izdelali dišečih okraskov, v testo dodamo 2 žlički olja in ga imamo lahko za igro kot plastelin.

Za igro sem otrokom dala valjar in modelčke za izrezovanje piškotov. 

Odločili smo se, da bomo izdelali dišeče okraske za v otroško sobo. Zato smo v vsak »piškotek« z zobotrebcem naredili luknjo, skozi katero bomo lahko  napeljali vrvico.

Okraske lahko sušimo na zraku (kar traja nekaj dni), mi pa smo jih posušili kar v pečici (100℃, čas sušenja je odvisen od debeline okraskov).

Ko so se okraski posušili je sledilo okraševanje naših slanih cimetovih piškotkov. Za to smo uporabili kar zmes iz  skodelice sladkorja v prahu, limonin sok in  2 žlici jajčnega nadomestka ( original recept vsebuje 1 jajčni beljak, vendar pri nas zaradi alergije ne pride v poštev). Sestavine med sabo dobro premešamo, tako da dobimo gladko, gosto zmes.

Sladkorno zmes damo v vrečko za dresiranje (ali pa kar v navado prozorno kuhinjsko vrečko), v vrečko naredimo manjšo luknjo in začnemo z risanjem po okraskih.

Ko se narisano posuši, skozi luknjico napeljemo vrvico in naše okraske lahko obesimo na smrečico.

Želim vam čarobni december!

Naj vaša domišljija ne pozna meja!

MAMA LAMA Nataša